Hoppa till innehåll

Handledarutbildning Stockholm

Handledarutbildning i Stockholm

Handledarutbildning i Stockholm - Eriksdals Trafikskola

Den här typen av utbildning har vi inte haft tidigare, vi har endast haft körkorstutbildningar av högsta kvalité. Det är genom det som vi nu på Eriksdals trafikskola Stockholm välkomnar alla kommande körkortsinnehavare och även de som vill bli handledare åt andra. Vi har nämligen med stor glädje nu kommit igång med handledarutbildning hos oss på Eriksdals trafikskola i Stockholm. Vi ser fram emot att ta emot er som vill börja övningsköra privat samt att ha oss som ert bollplank på resan mot körkortet.

Viktiga moment som vi anser är viktiga och bra att veta för att på ett på ett smidigt och bra sätt att nå drömmen om körkortet. För att uppnå absolut bästa resultat in din körkortsutbildning är privat körning samt körlektioner på trafikskola av största vikt för att lyckas. Kombinationen mellan att köra privat samt att även köra på trafikskola är det absolut bästa upplägget för att lyckas. Alla har dock inte möjligheten till att köra privat och då är det av största vikt att finna en trafikskola som man litar på helt avgörande.

 Vad behöver jag för att få börja övningsköra?

För att få börja övningsköra måste du fyllt 16 år och ha ett körkortstillstånd. Vid privat övningskörning måste du även ha gått en introduktionsutbildning och ha en godkänd handledare. du behöver även göra en synundersökning och detta kan du göra hos en valfri optiker.

Introduktionsutbildning körkort i Stockholm

För att komma igång med att börja övningsköra för att kunna ta körkort i Stockholm så krävs det att du måste ha gått en introduktionsutbildning. Utbildningen riktar sig till personer som vill börja övningsköra privat. Kravet på att ha gått en handledarutbildning ligger på den personen som ska ta körtkort men även den du ska övningsköra med. Det som har förändrats sedan 2010 är att du inte är tvungen att gå introduktionsutbildningen tillsammans med handledaren dock är det ett krav på att personen måste ha gått den. Handledarutbildningen för handledaren är giltig i 5 år vilket innebär att du som handledare måste gå om den igen ifall du tänker övningsköra efter de 5 åren.

Med det sagt kan du alltså övningsköra med flera elever eller personer samtidigt utan att som handledare behöver gå introduktionsutbildningen flera gånger utan det räcker endast med en gång. Dock måste en ny ansökan göras för varje person du ska övningsköra med. Du som handledare kan övningsköra med upp till 15 personer samtidgt. En handledarutbildning måste genomföras på en trafikskola vilket innebär att du är numera är välkommen till oss på Eriksdals trafikskola i Stockholm för slutföra utbildningen både du som handledare såsom den som ska övningsköra.

För att uppfylla kraven för att ansöka om handledarskap måste introduktionutbildningen ha genomförts innan ansökan kan göras. Du som ska börja övningsköra måste vara 16 år fyllda. Denna information gäller de personer som hadetänkt börja övningsköra privat med en handledare.

Du som är intresserad av att ta körkort i Stockholm kan även välja att övningsköra på en trafikskola med en trafiklärare. I detta fall måste du även som elev ha genomfört en handledarutbildning. Tiden som en handledarutbildning är på minst 3 timmar och priset bestäms av trafikskolan och kan variera beroende på vilken trafikskola du väljer.

Börja övningsköra i Stockholm

Som vi tidigare nämt finns det två alternativ för dig som är redo att ta körkort och för att ha möjligheten att ens börja övningsköra. Det ena alternativet var att köra privat med en handledare alternativt med en trafiklärare hos oss på Eriksdals trafikskola i Stockholm.

Det vanligaste alternativet är att göra båda, lärarledda lektioner i kombination med mängdträning privat. Ska du börja övningsköra på en trafikskola i Stockholm exempelvis så anser vi att fördelarna med detta kan vara att med en trafikskolelärare är att du får en person med utbildning och erfarenhet i körkortsutbildning som hjälper dig. Eventuella nackdelar är att det kan bli dyrt att ta många lektioner på en trafikskola.

Det vanligaste alternativet är att man börjar övningsköra privat för att sedan övergå till en trafikskola för vidare utbildning och få feedback från en trafikskola. Fördelen med att öva privat är framför allt att du inte behöver betala för lärarledda lektioner. Därför kan du lättare mängdträna utan att behöva oroa dig över kostnaden.

Nackdelen kan vara att du kör med en person som saknar den utbildning och erfarenhet som en trafikskolelärare har. Det finns även risk att den som är din handledare lär dig fel saker. Trafikregler ändras med tiden och var det länge sedan din handledare tog körkort kan det även vara svårt att komma ihåg allt. När du övningskör privat ska skylten ”ÖVNINGSKÖR” sitta bak på fordonet. 

Om det skulle ske en olycka eller om du bryter mot några regler under övningskörningen får handledaren ta konsekvenserna. Det är handledaren som är ansvarig och ses enligt lagen som förare av fordonet.

Boka handledarutbildning i Stockholm

Boka handledarutbildning kan göras hos oss på Eriksdals trafikskola i Stockholm i stort sett när som helst och det gör du genom att fylla i formuläret under intresseanmälan för körkort. Det första steget i din resa mot körkortet är dock att ansöka om körkortstillstånd.

För att ansöka om körkortstillstånd fyller du i blanketter som du hittar på Transportstyrelsen. En förutsättning för att kunna få ditt tillstånd godkänt är att du har genomfört en sedvanlig synundersökning hos en valfri optiker. Intyget för din synundersökning får du ifrån din optiker detta intyg bifogar du och skickar med det till transportstyrelsen i din ansökan.

För att förtydliga det hela så repeterar vi lite genom att strukturera upp vad som krävs för att uppfylla kraven och få din utbildning som handledare ska bli godkänd. 

Du har fyllt 24 år.
Din elev har ett körkortstillstånd.
Du och din elev har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för personbil eller lätt lastbil.
Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land. Du ska ha haft behörighet för det fordon som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren

Körkortsteori i Stockholm

Körkortsteori bör du öva parallellt med övningskörning. För att veta hur du ska bete dig i olika trafiksituationer behöver du veta vilka regler som gäller i trafiken. Samtidigt får du bättre förståelse för körkortsteorin om du använder dig av teorin i praktiken.

Det finns flera olika sätt att lära sig den körkortsteori du behöver:

  • Ta lärarledda teorilektioner på en trafikskola.
  • Gör teoriprov på elevcentralen kopplat till en trafikskola för att få in vanan att skriva teoriprov samtidigt som du lär dig körkortsteorin.
  • Öva med hjälp av teoriappar.