Om körkort – Allt du behöver veta innan du börjar

Att ta körkort kan kännas som en lång resa mot målet. Det är många delmoment som ska   och det kan kosta en del att ta sig hela vägen fram till slutmålet. Genom att planera din övningskörning och kombinera detta i bästa av världar med privat körning hemma kan du på ett mer effektivt sätt nå ditt mål utan att det behöver kosta en förmögenhet. Nedan kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du startar din utbildning.

 

Hälsointyg och körkortstillstånd

För att påbörja din utbildning mot körkortet krävs först och främst ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen. I din ansökan bifogar du ett hälsointyg med ett nytaget syntest. När alla dokument är inskickat får du ett körkortstillstånd skickat till dig. Detta är giltigt i fem år.

 

Handledare och övningskörning

För att få övningsköra privat krävs att både du och din handledare går en introduktionsutbildning. Den som ansöker om handledarskap ska ha fyllt 24 år och ha haft körkort i minst 5 år under de senaste 10 åren Handledarbeviset skickas hem till dig från Transportstyrelsen och detta intyg ska alltid medtagas vid övningskörning.

 

Kombinera övningskörningen med lektioner

Vi tipsar om att kombinera din privata övningskörning med körlektioner med en utbildad trafiklärare. Detta medför att du fyller igen de kunskapsluckor som en privat handledare inte kan lära ut i trafiken, detta gör dig bättre förberedd när det är dags för förarprov.

 

Teori, riskutbildning och förarprov

Se till att börja studera teori så snart som det är möjligt i din körkortsutbildning. Detta medför att du lär dig trafikens regler och förstår hur du ska agera när du är ute och övningskör. Genom att köpa ett teoripaket Elevcentralen premium hos oss kan du snabbt komma igång digitalt med din teoriundervisning med att göra dataprov och läsa boken digitalt. Detta gör att du snabbt kommer igång och sen kan använda dina kunskaper i trafiken.

 

Riskutbildning – riskettan och halkbana

Riskutbildningen är uppdelad i två delar och är obligatorisk. Den första delen kallar vi för riskettan och handlar om alkohol, droger, och trötthet. Den andra delen är en mer praktisk inriktning med även lite teori som vi kallar halkkörning.  Där får du prova på att köra på hal väg. Denna utbildning är bra att gör i slutet av din körkortsutbildning.

 

Förarprovets två delar

Förarprovet är också uppdelat i två delar. Kunskapsprovet handlar om kunskap gällande trafikregler, vägmärken, miljö och fordonets egenskaper Den andra delen är ett praktiskt körprov Förarprovet är även det uppdelat i två delar. Kunskapsprovet handlar om din kunskap gällande trafikens regler, vägmärken, miljö och fordonets egenskaper. Den andra delen är körprovet där du helt självständigt kör i trafik för en bedömning av dina kunskaper.

Om du inte skulle bli godkänd i någon del av dessa moment så råder vi dig att läsa och träna mera på det som du ej lyckades med. Därefter boka in en ny tid för uppkörning. Om du är ordentligt förberedd och motiverad så ökar chansen att kunna bli godkänd på första försöket vilket sparar tid och pengar för dig.

Stort lycka till med körkortet

Och varmt välkommen till Eriksdals Trafikskola